sweet-potato

Batat narančasti

25.00kn (3.32 €)

Product Description

Slatki krumpir ili batat je jedna od namirnica koja se pojavljuje kod svih populacija koje se smatraju najdugovječnijima i najzdravijima na svijetu. Tako, naprimjer na otoku Okinawa u Japanu, jednom od svjetskih rekordera po broju stogodišnjaka batat predstavlja 60% konzumiranih kalorija.

Batat je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogat je flavonoidima, vitaminima, vlaknima, sporo probavljivim ugljikohidratima te ima nisku kalorijsku vrijednost. Unatoč njegovom slatkom, punom okusu zbog niskog glikemijskog indeks ne povećava krvni šećer kao običan bijeli krumpir tako da je pogodan za dijabetičare.

Postoji 400 vrta slakog krumpira, razlikuju je po boji mesa i kore, mogu biti bijeli, žuti, narančasti, ružičasti I ljubčasti.

Antioksidativno djelovanje

Sadrži snažan antiokidans sporamin, koji ima jak pomlađujući učinak. Sadrži druge, manje poznate antioksidanse kao što su cijanidin i peonidin (naročito ljubičasta varijanta). Veliki udio mangana povećava iskoristivost ovih antiokdiansa. Tko recimo, ljubičasti slatki krumpir ima više nego tri puta antioksidansa nego borovnice.

Antikancerogeno djelovanje

Ima visok udio beta-karotena, koji štiti od raka prostate. Jedan srednje veliki slatki krumpir sadrži četiri puta dnevnog unosa vitamina A koji može pomoći kod nekih vrsta karcinoma, te štiti kožu od sunca. Antocijanin kojeg ima u velikim količinama kod ljubičastog krumpira, te koji mu i daje tu lijepu ljubičastu boju (isti antioksidans koji možemo naći u borovnicama) ima antikancerogeno djelovanje kod raka želuca, debelog crijeva, pluća i grudi.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Batat narančasti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X