Jesti zdravo i ukusno – univerzalni recept za vrhunski vegeburger

Jesti zdravo i ukusno – univerzalni recept za vrhunski vegeburger

Ako želite uvesti više zdravih namirnica biljnog porijekla u vašu prehranu jedan od najboljih načina je ukusan vegeburger. Mi osobno ga volimo u svim varijantama. Donosimo vam univerzalnu formulu uz pomoć koje možete prirediti fantastičan vegeburger iz sastojaka koje većina nas uvijek ima u špajzi i hladnjaku. Ova formula ne samo da garantira ukusnu, postojanu smjesu već i zadovoljava sve nutricionističke potrebe organizma.

Za početak nabrojimo sve potrebne kategorije sastojaka. Jednom kad zapamtite ovu formulu potreabno je samo za svaku od ovih kategorija iskoristiti vama najdražu namirnicu ili jednotavno nešto što trenutno imate u kući.

 1. 4 žlice ulja (2 za kuhanje sastojaka i 2 za kuhanje burgera)
 2. ~ 100g narezane kapule
 3. Češanj češnjaka
 4. Sitno narezano povrće
 5. ~ 450g mahunarki
 6. 3 žlice umaka za puniji okus
 7. 3 čajne žlicice začina
 8. Sol po želji
 9. ~ 120g suhe baze
 10. ~ 60g dodatka za teksturu

Krenimo redom sa sugestijama za svaku od ovih kategorija:

Ulja

Maslinovo, suncokretovo i kokosovo. Ako želite izbaciti ulje iz prehrane ovu komponentu možete zamjeniti običnom vodom ili povrtnim temeljcem..

Narezano povrće

Povrće mora biti narezano na sitne komade radi lakšeg pirjanja i pripreme smjese. Za ovu komponentu je potrebno izabrati samo jedan od ovih sastojaka.

Preporuke: Mrkva (260g), Celer (260g), Gljive (140g), Špinat (60g), Kelj (130g), Kukuruz (300g), Tikvice (240g), Tikva (240g)

Mahunarke

Možete koristiti mahunarke iz konzerve, u tom slučaju je potrebna jedna konzerva. U slučaju da koristite suhe mahunarke, potrebno ih je namakati preko noći.Za ovu komponentu je potrebno izabrati samo jedan od ovih sastojaka.

Preporuke: Bijeli grah – cannellini (300g), Crni grah (300g), Šareni grah (360g), Slanutak (300g), Azuki (350g), Leća (400g), Mungo (350g)

Umak za okus

Svrha ovog sastojka je da burgerima da punoću okusa. Za ovu komponentu je potrebno izabrati samo jedan od ovih sastojaka.

Preporuke: Senf, Bio kečap, Soja sos – tamari ili shoyu, Teriyaki umak, Balsamico, Ajvar

Začini:

Za ovu komponentu je potrebno 3 čajne žlice začina. U ovom slučaju možete kombinirati po žlicu svakog od ovih začina, po svom ukusu.

Preporuke: Dimljena paprika, Kumin, Chili prah, Crni papar, Kajenski papar, Kim, Kurkuma, Origano, Curry. Ovo su samo neke od naših preporuka. Pošto je svijet začina beskrajan, slobodno ubacite neki od svojih favorita.

Suha baza

Svrha suhe baze je da burgerima da čvrstoću da se ne bi raspadali prilikom kuhanja. Za ovu komponentu je potrebno izabrati samo jedan od ovih sastojaka.

Preporuke: Heljda ili heljdino brašno (120g), Biljni proteinski prah – konopljin, rižin ili graškov protein (130g), Krušne mrvice (120g), Palenta (140g), Zobene pahuljice (100g)

Dodaci za teksturu

Svrha ovo komponente je da burgerima da sočnost i teksturu. Za ovu komponentu je potrebno izabrati samo jedan od ovih sastojaka.

Preporuke: Orasi – fino isjeckani (60g), Masline – fino isjeckane (50g), Avokado – fino isjeckan (80g), Suhe rajčice (30g), Svježi peršin (20g)

Upute za pripremu:

 1. Zagrijte 2 žlice ulja na tavi na srednjoj temperaturi.
 2. Pirjajte kapulu, češnjak i povrće dok se ne smekšaju
 3. Prebacite u multipraktik zajedno sa mahunarkama, umakom za okus, začinima i solju. Smjesa mora biti dobro izmješana ne skroz samljevena u pastu.
 4. Dodajte suhu bazu i dodatke za teksturu.
 5. Rukama formirajte kugle veličine loptice za golf te ih na tvrdoj površini izravnajte u burgere.
 6. Zagrijte 2 žlice ulja na srednjoj temperaturi. Pirjajte burgere 2-3 minute na svakoj strani dok ne dobiju smeđu boju i dok ih toplina skroz ne prožme.

 

Isprobajte neke od ovih kombinacija ili osmislite neke svoje sastojke i javite nam rezultate.

Mi smo uvijek u potrazi za dobrim receptima 🙂

Dobar tek.!

www.rainbowinmykitchen.com.hr
www.rainbowinmykitchen.com

Objavljeno od strane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X