Vježba koja smanjuje krvni tlak, regulira tjelesnu težinu, liječi dijabetes, depresiju i povećava energiju

Vježba koja smanjuje krvni tlak, regulira tjelesnu težinu, liječi dijabetes, depresiju i povećava energiju

Došlo je doba godine kada donosimo novogodišnje odluke kako ćemo se baš ovaj put stesati, smršaviti, početi jesti zdravije, .. Neki od vas cijede zadnje kapi minusa s kartica da bi kupili novu opremu za vježbanje, platili članarinu za teretanu ili kupili novi hit iz superfood ponude.

Donosimo vam dobru vijest. Postoji naime jedna vježba za koju svi imate uvjete, opremu i vrijeme. Ne samo to, nego je svi već i radite, uglavnom s negodovanjem. Međutim, sa samo malo planiranja možete u svoj život uvesti aktivnost koja smanjuje krvni tlak, regulira tjelesnu težinu, liječi dijabetes, depresiju i povećava energiju. Ne trebaju vam nikakve pripreme. Možete poćeti ovaj sekund.

Naravno, radi se o hodanju. U današnje doba motoriziranog prijevoza, uglavnom sjedalačkih poslova i kulture kafića većina vas ne skupi ni petnaest minuta hodanja dnevno. Međutim najnovija istraživanja pokazuju da samo malo više hodanja dnevno može učinit čuda za naše fizičko i psihičko zdravlje.

Hodanje smanjuje struk

Po studiji napravljenoj u Kanadi, žene koje su hodale sat vremena dnevno su smanjile svoj struk za 20% u razdoblju od samo 14 tjedana. Sve to bez ikakve promjene u prehrani.

Hodanje regulira šećer u krvi

Studija napravljena na George Washington University School of Public Health and Health Services utvrdila je da šetnja nakon obroka znatno ublažava rast šećera u krvi. Samo 15 minuta hodanja pola sata nakon jela znatno ublažava rast šećera u krvi u tolikoj mjeri da može zamjeniti neke obilike lijekova za regulaciju šećera. Studija je nadalje utvrdila da umjerenih 15 minuta šetnje nakon jela ima isti učinak kao 45 minuta hodanja jednom na dan. Naime, stezanje mišića pomaže da se očisti šećer u krvi tj. da se iskoristi glukoza.

U jednom drugom istraživanju su istraživači sa Harvard Medical School utvrdili da su žene koje hodaju najmanje pola sata dnevno smanjile rizik od dijabetesa za 30%.

Hodanje regulira krvni tlak

Studija napravljena u Koreji pokazala je da 45 minuta hodanja na dan.pomaže ljudima sa visokim tlakom te onima kojima prijeti opasnost od razvijanja istog. Istraživači su mjerili krvni tlak kod osoba nakon 40 minutne šetnje, te u drugom navratu nakon svakog segmenta od 10 minuta. Duga šetnja od 40 minuta je smanjila krvni tlak za 5 bodova, dok je šetnja u 4 desetominutna segmetna smanjila krvni tlak za 3 boda.

Istraživanje na Arizona State University je pokazalo da 3 desetominutne šetnje na dan imaju skoro jednak učinak kao jedna duga od 30 minuta. Osobe koje su uvele ove mini šetnje ne samo da su smanjile svoj krvni tlak tokom dana i navečer, već se to stanje zadržalo sve do sutrašnjeg dana.

Hodanje jača imunitet

Jedna od glavnih kompomenti imunološkog sustava je limfni sustav. To je mali sustav regulacije otpadom u našem tijelu. Taj sustav cirkulira imunološke stanice kroz tijelo i dovodi ih na mjesta gdje su potrebne. Limfni sustav se ne pokreće ako se vi ne krećete. Krvni sustav ima srce da ga pokreće, ali limfni sustav tako nećeg nema. Najbolji način za pokretanje limfnog sustava je, pogodili ste: hodanje.

Studija objavljena u magazinu ‘Sports Medicine’ pokazala je da je prilikom hodanja limfni protok povećan za 2-3 puta.

Studija napravljena na Appalachian State University pokazala je da hodanje uzrokuje trenutni kratkotrajni porast u imunološkim paramterima.  Na ovaj način “treniramo” i pripremamo imunološki sustav za borbu sa patogenima, neželjenim virusima i bakterijama.

Hodanje produljuje život

U svim mjestima u svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka hodanje je redovna praksa.

Studija objavljena u  Public Library of Science and Medicine pokazuje da hodanje samo 11 minuta na dan može produljiti vaš život za 2 godine.

Studija objavljena na Australia’s University of Sydney pokazala je da samo sat vremena šetnje može smanjiti rizik od prerane smrti za 14%. Ova brojka je naizgled mala, ali za prosječan životni vijek to iznosi 9 godina..

Hodanje smanjuje stres i depresiju

Hodanje ne spada u oblike vježbe koji stvaraju veliki stres u organizmu, ali ipak predstavlja neki oblik vježbanja. Ima dobrobiti kao što su oslobađanje endorfina i enkefalina uz istovremeno opuštanje zbog ne-aktivacije hormona stresa koje se dešava kod nekih drugih napornijih oblika vježbanja.

Studija objavljena u Mental Health and Physical Activity pokazala je da hodanje pomaže kod nekih blažih oblika depresije. I to u ravnini sa djelovanjem nekih blažih anit-depresanta.

Hodanje povećava energiju

Logika nalaže da bi hodanje s obzirom da se radi o fizičkoj aktivnosti trebalo oduzimati energiju. Međutim, kada se krećete vaše tijelo stvara vrstu električne energije zvane piezoelektricitet. Hodanje je jedan od najboljih načina za generiranje piezoelektriciteta.

Shinrin-yoku – Šumsko kupanje

Ako želite vašem hodanju dodati još jači naboj japanska tradicija shinrin-yoku je odgovor. Radi se o šetnji kroz drveće. Studija na Nippon Medical School in Tokyo pokazala je znatan rast imuniteta do tjedan dana nekon šetnje kroz drveće sa dobrobitima koje su trajale i mjesec dana nakon vikenda provedenog na ovaj način. Smatra se da je za ovo zaslužno hodanje u kombinaciji sa esencijalnim uljima iz drveća.

Studija napravljena na Center for Environment, Health and Field Sciences na japanskom Chiba University pokazala je smanjene količine hormona stresa kortizola, krvnog tlaka, pulsa nakon samo 30 minuta šetnje provedene u šetnji kroz drveće. Dodatne dobrobiti koje su se pokazale su smanjena depresija i pojačana energija.

Zato, zaklopite laptop, ugasite kompjuter, utišajte mobitel. Patike na noge i vidimo se vani.

Objavljeno od strane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X