Batat – superhrana i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Batat – superhrana i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Slatki krumpir ili batat je jedna od namirnica koja se pojavljuje kod svih populacija koje se smatraju najdugovječnijima i najzdravijima na svijetu. Tako, naprimjer na otoku Okinawa u Japanu, jednom od svjetskih rekordera po broju stogodišnjaka batat predstavlja 60% konzumiranih kalorija.

Batat je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogat je flavonoidima, vitaminima, vlaknima, sporo probavljivim ugljikohidratima te ima nisku kalorijsku vrijednost. Unatoč njegovom slatkom, punom okusu zbog niskog glikemijskog indeks ne povećava krvni šećer kao običan bijeli krumpir tako da je pogodan za dijabetičare.

Postoji 400 vrta slakog krumpira, razlikuju je po boji mesa i kore, mogu biti bijeli, žuti, narančasti, ružičasti I ljubčasti.

Antioksidativno djelovanje

Sadrži snažan antiokidans sporamin, koji ima jak pomlađujući učinak. Sadrži druge, manje poznate antioksidanse kao što su cijanidin i peonidin (naročito ljubičasta varijanta). Veliki udio mangana povećava iskoristivost ovih antiokdiansa. Tko recimo, ljubičasti slatki krumpir ima više nego tri puta antioksidansa nego borovnice.

Antikancerogeno djelovanje

Ima visok udio beta-karotena, koji štiti od raka prostate. Jedan srednje veliki slatki krumpir sadrži četiri puta dnevnog unosa vitamina A koji može pomoći kod nekih vrsta karcinoma, te štiti kožu od sunca. Antocijanin kojeg ima u velikim količinama kod ljubičastog krumpira, te koji mu i daje tu lijepu ljubičastu boju (isti antioksidans koji možemo naći u borovnicama) ima antikancerogeno djelovanje kod raka želuca, debelog crijeva, pluća i grudi.

Regulacija krvnog tlaka

Pun je kalija koji pomaže kod smanjenja krvnog tlaka tako da balansira negativne učinke soli u hrani. Šta više kalija unosite, više se soli oslobađa kroz mokrenje

Antiupalno djelovanje

Ljubičasti batat ima jako antiupalno djelovanje. Ima više beta-karotena od mrkve i više vitamina C od rajčice.

Regulacija šećera u krvi

Adiponcentin regulira način na koje tijelo metabolizira insulin te čak smanjuje količinu inzulina ako je to potrebno. Slatki krumpir povećava razine adiponectina u krvi. Ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2 ili su u pred dijabetskom stanju imaju niske količine ovog hormona. Regulaciji šećera u krvi pomaže i visok udio mangana.  Mangan pomaže kod proizvodnje energije iz masnoće te poboljšava metabolizam glukoze.

Regulacija tjelesne težine

Kombinacija količine vlakana, niske kalorijske vijednosti i velikog udjela vode rade pomaže kod gubljenja tjelesne težine. Vlakna zauzimaju više mjesta u stomaku i sporije se probavljaju tako da je potrebno više vremena da prijeđu iz stomaka u probavni kanal što  sprijećava prejedanje, a samim time i povišen unos kalorija. Uz to slatki krumpir ima relativno malu kalorijsku vrijednost, 4-5 puta manje od običnog krumpira. Sadrži i veliku količinu vode koja također stvar osjećaj popunjenosti i sitosti.

Zdravlje kardiovaskularnog sustava

Vitamin B6 održava krvne žile zdravima i nezačepljenima. Kalij smanjuje krvni tlak i pomaže tijelu da se riješi viška soli, a uz to također održava normalan ritam srca. Već spomenuti antocijanin pomaže kod srčanih bolesti jer sprijećava zgrušavanje krvi.

Zdravlje mozga i živčanog sustava

Kalij također održava funkciju mozga i živčanog sustava. Smanjuje upalno djelovanje u tkivu mozga, te regulira impulse živčanog sustava.

Čuvanje

Potrebno ga je držati u hladnom, suhom i tamnom mjestu. Slatki krumpir može stajati 3-5 tjedana vani, te 2-3 mjeseca u hladnjaku. Čuvanje u hladnjaku je prihvatljivo, ali se može desiti da preniske temperature dovedu do laganih promjena u okusu i konzistenciji. Jedan od savjeta je i da ih ne  čuvate  skupa sa lukom jer zbog prirodne kemijske reakcije koja se desi kad držite jedno do drugoga može doći do bržeg kvarenja oba proizvoda.

Zamrzavanje je isto dobra opcija. Dobro ga operite, osušite te narežite na kockice od jednog centimetra. Posložite ih na papir za pečnje na nekoliko sati, a zatim ih tako smrznute premjestite u hermetičnu posudu. U zamrzivaču mogu trajati do osam mjeseci. Smrznuti slatki krumpir može se peći ili od njega raditi pire. Samo ga premjestite iz zamrzivača u hladnjak, ostavite preko noći i onda ga sutradan koristie kao svježi. Možete zamrznuti i kuhani slatki krumpir do šest mjeseci.

Korištenje

Najjednostavniji način da uvedete slatki krumpir u svoju prehranu je da zamjenite običan krumpir sa slatkim krumpirom. Slatki krumpir može zamjeniti običan u skoro svim receptima, a njegova prirodna slatkoća i punoća okusa omogučavaju da koristite manje soli i ulja. Slaki krumpir brzo oksidira pa ga je najbolje upotrijebiti odmah ili potopiti u vodi do upotrebe.

Termička obrada slakog krumpira, kao što je kuhanje ili pečenje omogučava oslobađenje beta karotena te povećava njegovu iskoristivost. Ako uz to uključite 3-5 grama zdravih masnoća, kao što je kokosovo ulje kod kuhanja slatkog krumpira znatno ćete povečati količinu oslobođenog beta karotena i ostalih nutrijenata.

Uzgoj

Ako ste jedni od sretnika koji imaju pristup vlastitom plodnom zemljištu slatki krumpir je relativno lako uzgojiti. U biti čak nije ni potrebno zemljište. Dovoljno je nekoliko pitara i dobra volja. Pošto slika govori tisuću riječi, znači da video govori barem još sto puta toliko tako da smo uključili nekoliko videa iz kojih možete naučiti par korisnih stvari.

Save

Save

Objavljeno od strane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X