Košarica je prazna

Špinat

Špinat

24.00Kn

Product Description

Proizvođač : Opg Kate Vrkić, Naklice

Špinat se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta koja je izrazito bogata hranjivim tvarima (klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem i fosforom) uz nisku kalorijsku vrijednost. Djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama

Špinat (Spinacia oleracea L.) pripada obitelji lobode (Familiae Chenopodiaceae). Prirodni je antianemik, detoksikant, dijetik, diuretik, febrifug, hipoglikemik, karminativ, laksativ i stimulans. Druga imena špinata su španac, špinać, špinjača, zelje; engleski naziv mu je Spinach, francuski Epinard, njemački Spinat, slovenski špinača, srpski spanač, a talijanski spinacio comune.
Špinat je u svijetu proslavio popularni Popaj, junak crtanih filmova, koji je uz pomoć špinata pobjeđivao svoje najljuće protivnike. U našim primorskim krajevima špinat ima stoljetnu tradiciju u uzgoju kao i u samoj uporabi. U Francuskoj špinat nazivaju metla želuca.
Inače špinat je jednogodišnja do dvogodišnja biljka sa sočnim listovima zelene boje. Cvjetovi čine klas, a cvjeta od svibnja do srpnja. Bez naročitog je mirisa i ugodnog, malo gorkastog okusa. Uzgaja se u vrtovima i na poljima. Beru se mladi listovi špinata za pripremu variva, kao i sjeme kojeg sušimo i pohranjujemo za uporabu.
Špinat je poznat kao povrće koje jača i daje snagu čovjeku pa je zbog velike količine minerala, vitamina i karotina vrlo prikladan i koristan za liječenje anemije, bilo da se koristi u vidu čaja ili za jelo.

Sjeme dobar laksativ

Špinat sadrži veliki postotak željeza, što je važno za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. Kod dojenčadi i djece preporuča se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina. Špinat potiče i izlučivanje mokraće iz organizma, zahvaljujući visokom postotku kalija, pa se zbog toga preporučuje kod oboljenja mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na te funkcije, a ujedno im olakšava i rad. Špinat rasterećuje srce i bubrege, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sekretinu.
Sjeme špinata je dobar laksativ te se rabi za liječenje zatvora i konstiapcije, kao i kod upala jetre ili kod žutice. Rekonvalescentima i trudnicama preporučuje se davati špinat s mlijekom zbog velikog sadržaja minerala i vitamina te folne kiseline. U svakoj ishrani je bitno da ona utječe preventivno na dobro zdravlje, tj. da sprečava najteže bolesti, primjerice rak, a kod samog liječenja raka preporučuje se dijeta na bazi špinata jer djeluje kao detoksikant organizma. Djeluje i kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa. Špinat je nezaobilazan u dijetoterapijama kao namirnica koja blagonaklono djeluje na organe. Zapadna pučka medicina rabi špinat kao: antipiretik, febrifug, hipoglikemik, karminativ, laksativ, za liječenje kamenaca u urinarnom sustavu, kod nadutosti i nadimanja, slabog rada crijeva i pražnjenja crijeva, kod visoke tjelesne temperature tijela, upalnih stanja utrobe crijeva, pluća, i slično.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Špinat”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X