Pirovo integralno brašno 1000g

Pirovo brašno integralno 1kg

22.00kn (2.92 €)

Product Description

Pirovo brašno integralno 1kg


Pir, njem. Dinkel, tal. Farro, a stari hrvatski naziv je Krupnik.
Krupnik ili pir
Pir se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od pira se izrađuje poseban kruh. Zrno pira je odličnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale.
Općenito, pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije – srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene čvrstim pljevicama.  Zrno pšenice koje lagano ispada iz pljevica je „noviji čovjekov izum“ a prve sorte su oplemenjivanjem dobivene prije otprilike 1000 godina.
Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obične pšenice, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.
Nadalje, pojedine osobe alergične na proizvode od obične pše¬nice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pšenice, no treba naglasiti da dinkl nije bezglutenska
Dinkl je interesantna forma pšenice koja se u RH rijetko susreće i agronomi o njoj vrlo malo znaju, posebice o agrotehnici proizvodnje.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Pirovo brašno integralno 1kg”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X