6 sastojaka na koje treba pripaziti kod biranja proizvoda za osobnu njegu

6 sastojaka na koje treba pripaziti kod biranja proizvoda za osobnu njegu

Prijelaz na zdraviji stil života uvijek uključuje prvo hranu i dodatke prehrani. Kada dođete u trgovinu zdravim proizvodima ovi prizvodi zauzimaju većinu prostora na policama. Svi žele u svoje tijelo unositi što više zdravih proizvoda, a što manje kemikalija. Međutim, većina nas zaboravlja na najveći organ našeg tijela, organ koji je na prvoj liniji obrane od utjecaja iz okoline, a to je naša koža. Sve što stavimo na našu kožu zasigurno će završiti i u našem tijelu. Istraživanja pokazuju da čak 60% kemikalija koje stavimo na kožu završi u našem organizmu. Većina nas čita etikete na pakiranjima hrane koje listaju sastojke, ali činimo li isto i s kozmetikom?

U ovom članku ćemo se pozabaviti skrivenim opasnostima u proizvodima za osobnu njegu. Donosimo vam listu 6 najštetnijih sastojaka koji se nalaze u tim proizvodima.

Aluminij

Aluminij je čest sastojak dezodoransa, a služi kao anti-prespirant. Što to znači? To znači da spriječava znojenje. Da li vam se to čini kao dobra ideja? Proces znojenja ne služi tome da bi imali neugodan miris, već da bi izbacili štetne toksine i “otpad” procesa metabolizma. Da li je to nešto što bi trebalo spriječiti? Da li je dobra ideja zadržati sve to unutar organizma? Također, limfni čvorovi se nalaze na mjestima gdje nanosimo najviše dezodoransa,a to je pazuh. Istraživanja pokazuju da aluminij može imati utjecaja na receptore estrogena na stanicama raka grudi i na taj način ubrzati njihov rast. Uz to, jedno istraživanje Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) pokazuje vezu između razine aluminija u pitkoj vodi i stopi Alzheimer sindroma kod stanovništva. Očito se radi o nečemu što treba izbjegavati. Tako je naš savjet da uvijek tražite dezodorans na kojem je izričito navedeno da ne sadrži aluminij.

Parabeni

Parabeni se obično nalaze u losionima, šamponima, itd. Parabeni imaju jedno opasno svojstvo, a to je da mogu “imitirati” estrogen, te na taj način potaknuti rast stanica raka. Istraživanja pokazuju da se osobe koje su dugo vemena bile izložene parabenima imaju velike količine parabena u tkivu dojki.  Treba napomenuti da parabeni nemaju toliko jak utjecaj da bi sami izazvali štetu. Problem je u kombiniranom efektu parabena, aluminija i ostalih tvari koji moge skupa stvoriti velike probleme po zdravlje. Ovdje važi isti savjet kao i za aluminij. Potražite proizvode koji izričito navode da ne sadrže parabene.

SLS (natrijev lauril sulfat)

SLS služi da bi proizvod bio “kremastiji”. Također se nalazi u losionima, šamponima,  itd, Problem sa SLS-om je što potiče denaturiranje. Denaturiranje je degenerativan efekt koji se odnosi prvenstveno na bjelančevine. Svakome od nas je želja da proizvod koji koristimo napravi nekakav poželjen efekt, a degenerativan učinak sigurno nije to. Prevedeno na hrvatski, to znači da ubrzava starenje stanica. Ironija je što mnoge “anti-aging” kreme sadrže ovu tvar.  Zato kod biranja proizvoda kojim želite usporiti svoje starenje i/ili izgledati lijepše, potrudite se birati onaj koji ne sadrži SLS tj, onaj koji nakon određenog vremena neće napraviti upravo suprotno.

Mirisi

Zvuči prilično neodređeno i bezopasno, zar ne? Ali, što je to? Kako se pravi? Od čega? O čemu se radi? Grupa naziva Environmental Working Group napravila je niz studija koji povezuju ove misteriozno označene tvari sa imunološkim problemima, alergijama, kožnim problemima, te mnogo više. Znači sažeto, radi se o tvarim čije pravo ime i porijeklo zna samo tvrtka u čijem se proizvodu nalazi, a uzrokuje čitav niz jako opasnih smetnji.  Radi se o terminu pod kojim se može kriti u principu bilo što. Zato, koliko god je to moguće izbjegavati proizvode koji navode ovaj neodređen sastojak.

Umjetna bojila

Mislite li da ona zelena, plava ili crvena boja šampona, vodice za ispiranje usta ili paste za zube dolazi stvarno od aloe vere, jagode, zelenog čaja koji stoji na etiketi? Istraživanja na University of Southampton pokazuju vezu između ovih umjetnih bojila i ADHD kod djece. Ovdje se također radi o neodređenim terminima tipa Zelena br.3. Žuta br.2., itd. Treba napomenuti da ne postoje velike studije koje pokazuju što ove tvari stvarno rade našem organizmu, ali definitivno treba biti na oprezu.

Formaldehid

Formaldehid se obično koristi u proizvodima za kosu jer spriječava rast bakterija. Problem je što je formaldehid klasificiran kao karcinogen. Formaldehid je naročito povezan sa rakom na radnom mjestu. Pošto su karcinogeni u formaldehidu aktivni samo kod zagrijavanja, u ove profesije spadaju i ljudi koji rade u frizerskim salonima. Opet, ne radi se o visokom riziku jer izloženost zagrijanom formaldehidu kod većine osoba nije slučaj, ali treba biti informiran.

Zaključak je da svakako ne trebate postati neurotični oko izbora prizvoda za osobnu njegu, ali budite oprezni i informirani. Čitajte etikete sa sastojcima, te kada ste u mogućnosti koristite prirodne proizvode kao shea maslac, kokosovo ulje i slično.

www.rainbowinmykitchen.com.hr
www.rainbowinmykitchen.com

Objavljeno od strane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X